De race

Sailing Architect
De IJssel
Baggerbedrijf de Boer
Amasus
Multibat
De Borduurmeesters
De Vries UK Masten enzo
Gemeente Dongeradeel

Historie

Het idee om deze race te organiseren ontstond in het jaar 1980. In 1982 werd de race voor het eerst georganiseerd. Er verschenen toen 35 schepen aan de start en uiteindelijk haalden 18 schepen de finish. Het jaar 2008 kende het grootste aantal deelnemers; er kwamen 120 schepen aan de start en 112 schepen haalden reglementair de finish. De editie 2016 ging met 69 deelnemers van start.

De C.A.M.R. wordt om de twee jaar gezeild. De startplaats is Lauwersoog en de finish nabij het Noorse Larvik. De afstand is ongeveer 365 zeemijl. In tijd doet men er in het algemeen 2 tot 5 dagen over om de afstand te overbruggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer en het schip waarmee gevaren wordt.

De route

De organisatie zal afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden per startgroep een baan bekend maken. De banen A en B hebben een lengte van ca. 390 en 450 mijl. Klassen met snellere schepen varen over het algemeen de langere baan, de kleinere minder snelle schepen de kortere. Door de 2 banen komen de deelnemers zoveel mogelijk tegelijk binnen, waardoor er minder wachttijd is tot de gezellige barbeque waar de CAMR traditioneel mee wordt afgesloten.

Baan A
Baan B

De Race

In de week voor de start arriveren de deelnemers in Lauwersoog, waar de aangekondigde keuring op uitrusting en vooral veiligheid zal worden uitgevoerd.
Op donderdagavond wordt er gezamenlijk gegeten waar vrijwel alle deelnemers, familie, belangstellenden, vrijwilligers en bestuursleden aan deelnemen. Vrijdag worden alle schepen naar de buitenhaven verhaald. Zaterdagochtend vindt eerst de briefing plaats, waar de laatste wijzigingen worden doorgegeven, en wordt de weersverwachting besproken. Daarna begeeft iedereen zich naar zijn of haar schip waar afscheid wordt genomen van familie, vrienden en belangstellenden. Hierna vindt de start plaats, altijd een spannend moment voor de deelnemers en tevens een schitterend gezicht voor de toeschouwers.

Dan zeilen de deelnemers hun wedstrijd. Eenmaal in Larvik vindt een warm onthaal plaats en kan men zich heerlijk opfrissen en uitrusten en kan men genieten van de mooie Noorse kust.

Na enkele dagen vindt de Parade of Sail plaats, waarmee een eerbetoon wordt gegeven aan Colin Archer, die in Larvik begraven ligt.
Als laatste wordt er nog gestreden om de Martin Loos prijs. Hierna vindt de prijsuitreiking plaats en de gezamenlijke barbecue.

Degene die de tocht 5 keer als schipper heeft volbracht behoort tot het veteranen gilde.

Bekijk ook onze ‘Tijdlijn CAMR voor een omschrijving van de belangrijkste dagen tijdens de CAMR.

Ideale aanbrengwedstrijd Oostzee

Vaak maakt een deel van de wedstrijdbemanning plaats voor familie, die dan een heerlijke vakantie gaat houden in de Scandinavische wateren. De wedstrijdbemanning neemt dan de auto weer mee terug waar de familie mee gekomen is. Larvik heeft een directe veerbootsverbinding met Hirtshals ( Denemarken ), terwijl er vanuit Larvik ook een goede spoorverbinding met Oslo is en niet te vergeten de directe vliegverbinding van Schiphol naar Sandefjord (20 km van Larvik).

Impressie CAMR 2016

De Colin Archer Memorial Race 2016

Bekijk meer sfeerimpressies via de films van onze deelnemers, op de video pagina.