Terugblik 19e CAMR 2018

Provincie Friesland
Provincie Groningen
Jachthaven Noordergat
Vrolijk Watersport
Stuurgroep Lauwersmeer
Waarschip
CIV Lauwersoog
Sailing Architect

Op 21 juli 2018 om 16:30 klonk het startschot voor de eerste startgroep in Lauwersoog. Na een lange tijd van voorbereiding was de CAMR eindelijk van start! Dit jaar alweer voor de 19e keer, met 65 schepen aan de start.

Als organisatie zijn we 2 jaar maandelijks bij elkaar voor de organisatie van de mooiste zeezeilrace van Nederland. Voor elke editie kijken we naar vernieuwingen en proberen we de race te optimaliseren, waarbij het DNA van de CAMR zoveel mogelijk intact blijft. Door de schepen vooraf te keuren hopen we dat de deelnemers op een veilige manier naar het mooie Noorwegen zeilen, waar we gezellig met z’n allen genieten van de Noorse gastvrijheid.
In 2016 hebben we voor het eerst een tweede, langere, baan toegevoegd. Al meerdere edities waren er geluiden dat met name de snellere schepen wel langer op zee wilden blijven, zodat de wachttijd tot de barbeque ook minder zou zijn. Na in 2016 dus een langere baan voor de snellere schepen te hebben geïntroduceerd, waren de ervaringen afwisselend positief en negatief. Na het overleg met de Noorse organisatie in het begin van 2018, is besloten de barbeque te verplaatsen naar de woensdag. Op basis van de voorgaande edities waren alle schepen op woensdag binnen. Samen met de wens vanuit Noorwegen om de barbeque te vervroegen, hebben we dus besloten de barbeque op woensdag te houden.

Voor de 2018 race was de weersverwachting anders dan de afgelopen 4 edities. Er zou een wat lichtere noordenwind staan in het begin, waarna pas in het Skagerrak een aardige bries uit overwegend het westen zou komen. Mede door deze weersverwachting is een dag voor de start besloten de lange baan niet te varen. De Jetstream gaf aan dit jammer te vinden, hoewel ze zelf in de TwoHanded klasse de lange baan nooit zouden varen. Echter maakte dit de kans op line honours voor hen wel een stuk kleiner, ze moesten nu concurreren met de Volvo Open 60 ‘Boudragon’, van schipper Hans Bouscholte. De line honours ging dan ook naar de Boudragon, zij finishten maandagmiddag na 43 uur en 7 minuten varen. Daarna druppelden de schepen langzaam binnen. Dinsdagochtend druppelde het wat harder; in een tijdsbestek van zo’n 6 uur kwamen er 20 schepen binnen.

Achter in het deelnemersveld, voer de Vrije klasse 4 telkens in licht weer. Voor hen was het spannend of ze wel voor woensdagavond zouden finishen. Twee schepen voeren woensdagavond na de finish rechtstreeks naar de barbeque en konden zo nog lekker mee eten. Voor 4 schepen kwam de barbeque te vroeg. Dit vonden we als organisatie ook erg jammer en zullen we zeker in de evaluatie voor de volgende race meenemen.
Helaas zijn er ook schepen die Stavern niet hebben gehaald. Dit jaar waren dat er wat meer dan we de afgelopen 2 edities hebben meegemaakt. 6 schepen hebben door pech of andere omstandigheden de tocht moeten staken.

Al met al kijken we terug op een succesvolle Colin Archer Memorial Race. Er zijn echter niet louter leuke herinneringen. Tijdens de wedstrijd is in het ziekenhuis in Leeuwarden de grondlegger van onze mooie Colin Archer Memorial Race overleden. Martin Loos begon in 1980 met het bedenken van een zeilwedstrijd vanuit Lauwersoog die een duur van zo’n 3 dagen varen moest hebben. Met een passer werd een rondje getrokken om Lauwersoog en daaruit kwam Larvik naar voren. Aangezien Larvik tevens de geboorteplaats is van Colin Archer, was dit een mooie eindbestemming voor de zeezeilwedstrijd vanuit Lauwersoog. Er werden contacten gelegd, zeilers verzameld en in 1982 startte de eerste Colin Archer Memorial Race.
Op de dag van de uitvaart werd Martin zijn vrouw Tet, getroffen door een zware hersenbloeding. Zij is nog dezelfde dag overleden in het ziekenhuis in Leeuwarden. We zijn blij dat we Tet op de dag van de start de Sten Jensen prijs hebben mogen uitreiken; een prijs voor mensen die zich uitzonderlijk inzetten voor de CAMR.

36 jaar na de eerste Colin Archer Memorial Race herinneren we Martin Loos en ook Tet als pioniers en danken we hen voor hun inspanningen om Lauwersoog op de kaart te zetten. Met de CAMR is een mooie zeezeilwedstrijd neergezet waar we met z’n allen nog steeds elke 2 jaar van genieten.

Het bestuur is alvast bezig om van de volgende editie een mooie lustrum race te maken.
Wij danken alle deelnemers, sponsoren en vrijwilligers en hopen iedereen over 2 jaar weer te zien in Lauwersoog!

PS. AMBASSADEURS GEZOCHT

Vanuit Noord Nederland is het bereiken van zeilers in jachthavens door heel Nederland, Duitsland en België niet altijd even makkelijk. Het zou daarom heel fijn zijn als onze deelnemers als onze ambassadeurs willen optreden. Wij kunnen dan een promo-pakketje samenstellen met posters en flyers, die kunnen worden verspreid bij jou op de haven. Als je ons wilt meehelpen om nog meer deelnemers aan de start te krijgen, mail dan even naar ambassadeur@camr.nl. Dank!